Een beetje geschiedenis …

In onze streken werden de eerste dorpskernen gevormd vanaf de 4e eeuw na Christus door de Salische Franken (Merovingers, later Karolingers). Onder hun bewind werd later het hertogdom Brabant opgericht. In Kalmthout ontstonden in die periode de dorpskernen Hillo, Foxemaat, Calmetholt, … De bevolking van die kernen leefde voornamelijk op de hogergelegen, vruchtbare gronden, waar ze aan landbouw en veeteelt deed.

Op 15 maart 1146 verscheen de naam ‘Calmetholt’ in de geschiedenis. In het Italiaanse Trastevere werd in een akte vermeld dat de leenheer Arnold van Brabant de helft van Calmetholt aan de nieuwe abdij van Tongerlo geschonken had. Elf jaar later schonk zijn zoon Arnold II ook de andere helft aan de abdij. De paters van de abdij van Tongerlo waren een zegen voor de streek. Ze begonnen onmiddellijk met het oprichten van boerderijen, het droogleggen van moerassen en het in cultuur brengen van woeste gronden, bossen en heidevelden.

De laatste plaatselijke heer onder de abdij van Tongerlo, Godfridus Hermans, woonde in de 18e eeuw op het domein ‘De Greef’. Uit die periode stamt de prachtige gelijknamige abdijhoeve, die vandaag nog altijd bestaat.

Tijdens de Franse overheersing (1795-1815) werden de witheren van Tongerlo verjaagd en werden alle goederen van de abdij geconfisqueerd. De eeuwenoude heerlijkheid werd ontbonden en Kalmthout werd een zelfstandige gemeente.

Eeuwenlang was Kalmthout hoofdzakelijk een landbouwgemeente. Sinds de aanleg van de spoorweg Antwerpen-Roosendaal in de 19de eeuw is een groot deel van de gemeente tot woongebied uitgegroeid, omringd door landbouw- en natuurgebieden.

De mooie heidegemeente Kalmthout heeft op dit moment een oppervlakte van ongeveer 6000 ha en bestaat uit vijf wijken: Centrum, Dorp-Heuvel, Achterbroek, Nieuwmoer en Heide. In het noordwesten van de gemeente behoren nog enkele straten van de wijk Hoek tot Kalmthout. Momenteel telt Kalmthout 18 000 inwoners.

 

A bird’s eye view
Activiteiten in Kalmthout en omgeving
Kalmthoutse Heide
Urenlang wandelen, vogels kijken, of gewoon uitwaaien. Elke dag is de perfecte dag om de Kalmthoutse Heide en Stappersven te bezoeken. Sinds kort heeft het gebied een nieuwe troef. De duinen zijn opnieuw aan het stuiven. Met dank aan wind, regen en een ambitieus herstelproject. De Kalmthoutse Heide mag zich vanaf 29 oktober 2016 officieel “Stiltegebied” noemen en is daarmee het zevende stiltegebied in Vlaanderen geworden. De Kalmthoutse Heide is bovendien een grensoverschrijdend stiltegebied. De Kalmthoutse Heide is een natuurgebied dat zich strekt vanuit Kalmthout tot over de Nederlandse grens (Woensdrecht). Het gebied bestaat voornamelijk uit heide met vennen, zandverstuivingen en dennenbos. Het natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 3750 ha, het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Dit Natuurgebied word in de volksmond echter ook vaak alleen aangeduid met ‘De Kalmthoutse Heide’.
De bakkersmolen
  De Bakkersmolen is een gezellige plek waar je aangenaam kan vertoeven. Er valt voor iedereen wel iets te beleven. Zo hebben we uiteraard onze stellingsmolen, maar ook een heus stoommuseum een bakkerij met bakkerswinkel en een taverne. Bekijk ook zeker het onderdeel voor groepen. In de zomermaanden kan je je uitleven tijdens een rit in ons stoomtreintje. Check wel steeds vooraf op deze website of de activiteit kan doorgaan, best voor je ons komt bezoeken.
Arboretum Kalmthout

In het noorden van de provincie Antwerpen ligt deze wonderlijke en magische tuin vol exotische en historische planten, bomen en borders.

Arboretum Kalmthout bezit één van de beste en meest gevarieerde plantenverzamelingen van het Europese vasteland. In de tuin vind je honderden rozen, meer dan zeshonderd verschillende azalea’s en rododendrons, magnolia’s, kerselaars, Japanse esdoorns en nog veel meer. De toverhazelaars van Arboretum Kalmthout zijn wereldberoemd.

Het is er niet enkel genieten van de kleuren- en geurenpracht. Maar er worden ook heel wat workshops, geleide wandelingen en interessante evenementjes georganiseerd. Het Arboretum Kalmthout is daarenboven wereldbekend als zadenruil- en wetenschappelijk onderzoekscentrum.

Bezoek het Arboretum Kalmthout is van midden januari tot eind november elke dag open van 10 tot 17 uur. In elke periode van het jaar bloeit er een ander deel van het domein, dus elk bezoek is een nieuwe ontdekking!

Suske & wiske museum
   Ben je op zoek naar een leuke uitstap op kindermaat? Dan is het Suske en Wiske – Kindermuseum zeker iets voor jou! In het Kindermuseum ontdek je via leuke opdrachten waar Willy Vandersteen de inspiratie voor zijn stripverhalen vandaan haalde. Anders dan in een ‘gewoon’ museum kunnen er maar 54 personen tegelijkertijd aan de slag. Daarom is het (meestal) nodig je op voorhand in te schrijven. Plan je bezoek door uit onderstaande bezoekformules te kiezen. De strips van Suske en Wiske gaan al vele generaties mee. Jong en oud kunnen zich terugvinden in de personages. Wie herkent zich niet in het gestuntel van Lambik, de ijdelheid van Sidonia of in het koppige karakter van Wiske? Stap samen met je familie in deze wereld vol humor en spanning. Je gebruikt hiervoor de speciale potloden van tante Sidonia. Geïnspireerd door alles wat je tijdens de rondleiding gezien en gedaan hebt, ga je daarna zelf aan de slag. Dit doe je op de plek waar Willy Vandersteen en zijn medewerkers van de Studio vroeger werkten. Wist je trouwens dat het Kindermuseum zich bevindt in de voormalige villa van Willy Vandersteen?
Karrenmuseum
Na de aankoop van de Kiekenhoeve door de gemeente, stelde de Heemkundige Kring er 30 boerenkarren ten toon op het erf. Dit groeide uit tot het ‘Karrenmuseum Essen vzw’ dat sinds 2007 een erkend museum is met een collectie van 200 voertuigen en allerlei voorwerpen van aanverwante beroepen. In het prachtige wandelpark van het Karrenmuseum vind je de grootste collectie karren, wagens en koetsen van België en Nederland. Karren uit het vroegere dorpsleven, wagens uit het noeste boerenbestaan en koetsen voor de meer gegoede burgerij. Stap ook binnen in de bijhorende werkplaatsen van de ambachters, zoals de wagenmakerij, smidse en houtzagerij.
De Vroente

Na de aankoop van de De Vroente, een vormingscentrum voor natuureducatie verzorgt activiteiten rond natuur en milieu voor schoolklassen, jeugdgroepen, senioren, mentaal en/of fysische gehandicapten, verenigingen, families, …. Steeds wordt geprobeerd een programma op maat te maken. Het ‘zelf-ervaren’ en ‘zelf-doen’ is het uitgangspunt van heel het educatief aanbod. Actieve kijk-, luister- en doe-momenten worden steeds in het programma ingelast.

De natuurbelevingsprogramma’s bieden de deelnemers de mogelijkheid zelf aan de slag te gaan en de natuur te beleven op een creatieve manier. Een van de programma’s van De Vroente speciaal voor kinderen is het kindertheater waarbij de kinderen zich in het leven van een mierenkolonie plaatsen.

Leuk en leerzaam voor jong en oud!

Het bijenteeltmuseum
Het Bijenteeltmuseum bevindt zich in een modern gebouw grenzend aan de Kalmthoutse Heide. Je wordt er binnengeleid in de wondere wereld van was, honing en ijverige zoemertjes. De gloednieuwe tentoonstelling weet je te boeien als geen ander. Ze vertelt op een originele en overzichtelijke manier het fascinerende verhaal van de honingbij: hoe het in vroegere tijden was, wat de imker vandaag allemaal moet doen om zuivere honing te oogsten, en hoe de toekomst van mens en bij eruit kan zien. Dankzij de doorzichtige kasten kom je met je neus tot bij de kleine zoemers.